Fit Rafaello
16 marca
8
Wczoraj pierwszy raz skusiłam się na przyrządzanie czegoś naprawdę fit. Zawsze staram się gotować zdrowo i nie tucząco, ale tym razem sięgnęłam po przepis znanej w moim rodzinnym mieście dietetyczki.
Z wielu polecanych „słodkości” wybrałam Rafaello z kaszy jaglanej.
Do przyrządzenia go potrzeba niewiele składników i niewiele czasu.
Poniżej przedstawiam przepis.
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- szklanka mleka
- łyżka miodu
- 2 łyżki wiórek kokosowych do masy
- wiórki do obtoczenia kulek
- migdały
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy do niego kaszę i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza całkowicie wchłonie mleko i zrobi się miękka. Od czasu do czasu mieszamy, żeby kasza nie przywarła do garnka. W międzyczasie dodajemy miód. Na koniec do powstałej masy wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.
Z jeszcze ciepłej masy formujemy kulki i wsadzamy do środka migdała. Następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. I gotowe!
Niektóre przepisy zalecają włożenie Rafaello do lodówki na conajmniej godzinę. Ja tak zrobiłam, aczkolwiek kilka kuleczek zjadłam od razu i też były pyszne 😊
Smacznego!
Muszę wypróbować, bo lubię Rafaello, a przecież to słodkie i tuczące:D
OdpowiedzUsuńPrzepis znam, podobny widziałam w książce Lewandowskiej 😁
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMniam, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPrzepis naprawdę fajny, lubię smakołyki z dodatkami kokosowymi :)
OdpowiedzUsuńJejku jak ja kocham kokosa na pewno wypróbuje. Pozdrawiam Eva
OdpowiedzUsuńOooo, robiłam kilka razy podobne, bo bez migdałów :) uwielbiam kaszę jaglaną, bo naprawdę dużo z niej zrobić można :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń